Ervaringsbericht

Fenna uit Nijmegen vertelt hoe haar theorie examen ging

Nou ik baalde wel, maar had het ook wel verwacht. Voor de gein zou je eens een oefenexamen moeten doen. Het bestaat uit 25 vragen gevaarherkenning (je krijgt een foto te zien en aangeven wat je doet in die situatie):

  1. remmen
  2. gas loslaten
  3. niets

Maar echt dikke instinkers zoals een stiekem verstopte voetganger die wil oversteken, je rijdt al 30 en dat is al een aangepaste snelheid voor die weg of een vrachtwagen in je achteruitkijkspiegel waardoor je niet direct mag remmen. In 10 seconden moet je de foto bekijken, oordelen wat je doet en antwoord geven. Ik kan je melden dat 10 seconden heel weinig is voor het maken van een goede afweging!) en vervolgens 40 vragen verkeersregels en -inzicht. Dat zijn voorrangs- en bordenvragen, meestal. Maar ook vragen over alcohol- en drugsgebruik in het verkeer en wat te doen bij ongevallen. Van de eerste categorie moet je er 15 goed hebben (ik had 16) en van de tweede categorie 35 (ik had 34). Nét niet gehaald dus, en daarom heb ik meteen voor donderdag me weer ingeschreven. Goed voorbereiden, boek uit mijn hoofd leren en veel examentrainingen maken.

Roosmarijn uit Zeist vertelt over haar eerste praktijkexamen

Ik ben gezakt voor mijn 1e praktijkexamen omdat ik de keeroefening niet in de aangewezen straat heb gedaan. Ik moest van de examinator mevr. B uit Utrecht keren in een smalle straat en dit kon uitsluitend door gebruik te maken van particuliere inritten. En aangezien ik weet dat dit verboden is volgens de Nederlandse wetgeving, kon ik mij in de eerste instantie niet voorstellen dat ze dit van mij zou vragen. Dus ik rij op zoek naar een publiek toegestaan punt, maar die kwam er dus helemaal niet. Volgens het CBR moet ik bij een volgende zelfde situatie het gewoon wel doen; dan maar de wet overtreden! Bizar toch, de wet overtreden op een staatexamen en anders zak je!

Ga terug naar de startpagina: rijschool-rijbewijs.net.

Iets te melden? Laat je reactie hieronder achter!

Je kunt geen reactie achterlaten, omdat de schrijver van het artikel de functie om te reageren uitgeschakeld heeft.