Exameneisen praktijkexamen

Het examen voor het rijbewijs bevat diverse onderdelen. Natuurlijk dient eerst het theorie gedeelte behaald te worden. Het praktijkexamen bestaat uit enkele praktische toetsen en daarna gaan de examinator en de kandidaat de weg op. Tijdens het examen op de weg worden de capaciteiten van de kandidaat op alle fronten getest. Rijvaardigheid, verkeersinzicht en het uitvoeren van enkele bijzondere manoeuvres.

De bijzondere manoeuvres vinden veel examenkandidaten het spannendste onderdeel. Examinatoren letten juist vooral op het kijkgedrag en je rijgedrag in het verkeer. Maak je dus niet tè druk over de bijzondere manoeuvres. Dit is slechts een klein onderdeel van het praktijkexamen. Als je een vrijstelling hebt gekregen tijdens de tussentijdse toets, dan komt dit onderdeel helemaal niet aan de orde.

Kijkgedrag

Door middel van goed kijken, anticipeer je vooruit op het verkeer wat zo belangrijk is bij autorijden.©foto ARts - FotoliaWat voor veel examinatoren vaak veel belangrijker is, is het kijkgedrag van de examenkandidaat. Dat is namelijk een van de belangrijkste onderdelen van het autorijden, omdat je door goed te kijken beter kunt anticiperen op het overige verkeer. Lees meer over het kijkgedrag tijdens je praktijkexamen.

 

Bijzondere verrichtingen

Als je begint met de bijzondere verrichtingen heeft elke andere weggebruiker voorrang.©Photograph Owned By Norman Pogson www.normanpogson.comEr zijn verschillende bijzondere verrichtingen die de examinator je kan vragen uit te voeren tijdens het praktijkexamen. Voor alle bijzondere verrichtingen gelden tevens ook algemene regels. Lees meer over de bijzondere verrichtingen op deze pagina. Laat ons ook weten welke bijzondere verrichting jij het moeilijkste vindt, door de poll in de sidebar in te vullen!