Opleidingen

Als u een baan ambieert waardoor u met verschillende mensen in aanraking komt, kunt u overwegen om de opleiding te volgen tot rij instructeur of examinator. In beide banen speelt u bijna in ieders leven op een bepaald moment een belangrijke rol. Als rij instructeur zijn uw didactische vaardigheden belangrijk. Als examinator dient u in te kunnen schatten of leerlingen gereed zijn om zelfstandig en verantwoordelijk de weg op te gaan. Meer weten over de opleidingen tot rij instructeur of examinator? Lees verder in de volgende artikelen:

Rij instructeur

Voor de opleiding tot rij instructeur is het belangrijk dat u didactisch goede vaardigheden heeft, geduldig bent en goed kunt omgaan met (voornamelijke jonge) mensen.© foto ARts - FotoliaAls rij instructeur is het belangrijk dat u leerlingen goed kunt lesgeven. Dat u zowel theorie als de praktijk van het autorijden op een begrijpelijke en geduldige manier kunt uitleggen. Ook zult u te maken krijgen met veel verschillende soorten leerlingen. U moet tenminste LBO/VMBO niveau of hoger behaald hebben om de opleiding tot rij instructeur te volgen. Daarnaast dient u het rijbewijs van de categorie te hebben, waarin u les wilt gaan geven.

 

Examinator

U dient ten minste en HAVO- of MBO-diploma te hebben, een bewijs van onberispelijk gedrag en 10 jaar rijervaring te hebben als u examinator wilt weten. Tevens dient u binnen een straal van 40 kilometer van het CBR te wonen.©Lisa F. Young - FotoliaHet moment dat de examenkandidaat de examinator leert kennen is voor veel kandidaten erg spannend. Ze hebben namelijk vaak last van zenuwen. Het afrijden is eigenlijk grotendeels een momentopname. Zo kan het zijn dat kandidaat fouten maakt, omdat hij of zij zenuwachtig is. Het is aan u om ervoor te zorgen dat de kandidaat zich op zijn gemak voelt, zodat u kunt bepalen of de leerling zelfstandig de weg op kan.