Lesauto

De lesauto die een autorijschool gebruikt bij het geven van rijlessen kan verschillen. De lesauto is tenslotte de auto waar een leerling in leert rijden. De ene autorijschool kiest voor een grote lesauto om op te vallen en leerlingen te trekken. Denk aan een rijschool die een Jaguar als lesauto gebruikt. De andere rijschool kiest voor een kleinere lesauto waarbij de bediening en het gemak van de lesauto voorop staat.

Sommige rijscholen kiezen voor een degelijke lesauto, terwijl andere rijscholen kiezen voor een lesauto die opvalt en anders is dan de 'standaard' lesauto.©Roman Milert - Fotolia

Een zogenaamde “standaard” lesauto is de Volkswagen. De Volkswagen is overigens ook de populairste lesauto bij rijschoolhouders. Het belangrijkste is dat de lesauto goed functioneert en dat leerlingen goed leren om zich zelfstandig en verantwoordelijk te kunnen handhaven in het verkeer.

Rijschoolhouders zetten de rij eigenschappen van de lesauto bij de keuze voor een lesauto voorop. Natuurlijk is ook het bedieningsgemak een belangrijke eigenschap van een lesauto. In Nederland zijn er allerlei soorten lesauto’s te vinden. De meest gebruikte lesauto merken en types zijn (bron: BOVAG.nl 2007):

  1. Volkswagen (Golf Plus)
  2. Toyota (Corolla)
  3. Opel (Astra en Corsa)
  4. Peugeot (307)
  5. Renault

De verschillen tussen een gewone personenwagen en een lesauto zijn vrij duidelijk zichtbaar, vooral aan de binnenkant. De dubbele bediening is het opvallendste verschil. Een leerling die leert autorijden in een lesauto kan niet zomaar de weg op. De rij instructeur dient goed op te letten en in te grijpen wanneer dat nodig is. Met behulp van de dubbele bediening in een lesauto kan dit. Niet elke lesauto heeft een complete dubbele bediening. Sommige lesauto’s hebben aan de kant van de instructeur alleen een koppeling en een rem. Het gaspedaal is dan niet dubbel aanwezig. De lesauto heeft naast de dubbele bediening ook meer spiegels dan een normale auto. De rijschoolleerling moet sowieso wennen aan het kijken in en het gebruik maken van de aanwezige spiegels. Ook de instructeur dient vanuit zijn positie te kunnen beoordelen of de leerling het aangeleerde kijkgedrag goed uitvoert.

Tevens moet de instructeur vanuit de lesauto het omringende verkeer goed in de gaten te kunnen houden. Daarom zijn er naast de gebruikelijke spiegels in een lesauto nog extra spiegels gemonteerd. Zodat de instructeur goed zicht heeft, binnen en buiten de lesauto.

De lesauto heeft veel extra voorzieningen tenopzichte van een normale auto.©Karwalski - Fotolia

De lesauto is dus voorzien van relatief veel extra voorzieningen. Deze worden aangebracht door hierin gespecialiseerde bedrijven. Een lesauto moet daarnaast altijd voorzien zijn van een lesauto aanduiding. Dat betekent dat het zichtbaar moet zijn voor andere weggebruikers dat het om een lesauto gaat. Dat gebeurt met behulp van een bord of een sticker met daarop de welbekende witte hoofdletter L tegen een blauwe achtergrond.

Lees meer over de Eigen Verklaring en Verklaring van Geschiktheid.

Ga terug naar het menu: Rijschool kiezen.