Rijschool kiezen

De juiste rijschool kiezen is niet eenvoudig. De rijschool die je kiest, helpt je op weg naar een geslaagd examen. Het doel van de rijschool is om ervoor te zorgen dat je snel je rijbewijs haalt en zelfstandig de weg op kunt. De keuze voor een rijschool kun je baseren op een aantal dingen.

Tip

Voor het vinden van een rijschool kun je het trefwoord rijschool en je plaats invullen in een van onze bedrijvengidsen zoals Uw-adres, Faxgids of Web2day. Zo vind je snel een rijschool bij jou in de buurt.

Slagingspercentage

Zo kun je bij je keuze voor een rijschool afgaan op het slagingspercentage. Let op: het slagingspercentage is wel van veel factoren afhankelijk en daarom niet altijd even representatief voor je rijschool. Lees in dit artikel verder van welke factoren het slagingspercentage afhangt.

 


BOVAG

Ook kun je rekening houden met het BOVAG kwaliteitskenmerk. Als jouw rijschool erkend is door de BOVAG, kun je van een paar dingen zeker zijn zoals deskundige instructeurs en kwalitatief goede lesauto’s. De BOVAG is een van de bekendste brancheorganisaties die zich met mobiliteit bezighoudt. Lees meer over het BOVAG kwaliteitskenmerk.

 

Kosten rijles

De kosten voor de rijlessen zijn natuurlijk ook een belangrijke factor die je keuze voor een rijschool beïnvloeden. Let extra goed op bij het aantal minuten per rijschool dat de rijschool aanbiedt. Bij sommige rijscholen is een rijles 45 minuten, terwijl een andere rijschool lessen aanbiedt van 75 minuten.

 


Sommige rijscholen willen zich onderscheiden met hun lesauto, andere rijscholen kiezen voor een degelijke en comfortabele lesauto.©

Lesauto

Misschien minder belangrijk maar wel leuk om over na te denken, is in wat voor auto je wilt gaan lessen. Er zijn rijscholen die hun leerlingen laten lessen in een Jaguar, terwijl andere rijscholen kiezen voor het gemak en de bediening van de lesauto. Met een grotere auto afrijden is uiteindelijk ook moeilijker! Lees direct meer over de meest populaire lesauto’s .

 


Eigen Verklaring

Waar je ook mee te maken krijgt als je begint met rijlessen is het invullen van je Eigen Verklaring.

Iedereen die wil autorijden, dient dit lichamelijk te kunnen. Voordat je begint aan je rijexamen vul je daarom een Eigen Verklaring in.

 

CBR

Het CBR controleert je Eigen Verklaring en geeft je bij goedkeuring een Verklaring van geschiktheid. Het CBR is onlosmakelijk verbonden met het rijbewijs. Het is de stichting die personen al dan niet tot het wegverkeer toelaat en de verkeersveiligheid bevordert.

 


Rijopleiding in Stappen (RIS-opleiding)

Met de Rijopleiding in Stappen leer je op een gestructureerde manier autorijden in vier fasen. Deze rijopleiding is sinds 2003 ingevoerd in Nederland en heeft een bewezen hogere slagingskans dan de reguliere rijopleiding. De kosten voor de RIS-opleiding zijn ook iets hoger. Dat komt omdat je vaker getoetst wordt (na het afronden van elke fase).

 

Rijbewijs snelcursus

Als je met spoed je rijbewijs wilt halen, kun je kiezen voor een rijbewijs snelcursus. Er zijn rijopleidingen waarbij je binnen 10 dagen al je rijbewijs kunt halen. Een rijbewijs snelcursus behandelt dezelfde stof als de reguliere opleiding. Natuurlijk is de rijbewijs snelcursus wel veel intensiever omdat je er in veel kortere tijd klaar voor moet zijn om af te rijden.