Examinator

Tegen de ontmoeting met de examinator zien veel leerlingen behoorlijk op. Een examinator wordt vaak geassocieerd met de spanningen die rondom een rijexamen spelen. Toch is het vak van examinator een dankbaar beroep waarvoor zeer diverse vaardigheden benodigd zijn.


De examinator heeft met veel aspecten te maken in de dagelijkse praktijk.©godfer - FotoliaNatuurlijk moet een examinator tot in de puntjes op de hoogte zijn van alle verkeersregels. Daarnaast dient de examinator een uitstekend verkeersinzicht te hebben en aan de hand daarvan de verrichtingen op de weg van andere bestuurders goed kunnen beoordelen.

Ook op het menselijke vlak wordt er het een en ander van een examinator verwacht. De kandidaten voor de examens zijn vaak gespannen en hebben zeer uiteenlopende karakters. De examinator krijgt te maken met zenuwachtige kandidaten die gerust gesteld moeten worden en blije kandidaten die geslaagd zijn. Ook krijgt de examinator te maken met teleurgestelde kandidaten die hun examen niet halen. De examinator heeft dus met veel (menselijke) aspecten te maken in de dagelijkse praktijk.

Sollicitatie examinator CBR

Na het behalen van de juiste papieren moet u als examinator een sollicitatie procedure doorlopen. Deze bestaat bij het CBR uit meerdere relevante onderdelen, zodat uw vaardigheden op de diverse gebieden worden getoetst. De onderdelen zijn onder meer een rijvaardigheidstest om te zien of u op passend niveau bent, om toekomstige leerlingen op hun rijvaardigheid te beoordelen. Of u geschikt bent als examinator wordt bepaald aan de hand van enkele psychologische testen en rollenspellen. Ook een medische keuring moet u ondergaan.

De minimale eisen om examinator te worden zijn verder:

  • MBO diploma of een HAVO diploma
  • rijbewijs A en B + minimaal 10 jaar rij-ervaring
  • bewijs van onberispelijk gedrag
  • woonachtig binnen een straal van 40 kilometer van het CBR waarvoor de examinator werkzaam is

Taken examinator

De examinator die werkzaam is voor een CBR neemt dagelijks ongeveer 9 examens van A tot Z voor zijn rekening. Dat houdt in dat de examinator de kandidaat ontvangt, het examen afneemt en de uitslag samen met een begeleidende motivatie meedelen. De papierwinkel die bij de examens hoort, regelt de examinator met een PDA computer ter plekke.

Lees meer over de opleiding tot rij instructeur.

Ga terug naar het hoofdmenu: Opleidingen.