Rijbewijs

Als je net in het bezit bent van je rijbewijs, zijn er nog een paar dingen handig om te weten. Zo heb je de eerste vijf jaren een beginnersrijbewijs, maar je leven lang een puntenrijbewijs. Als je je afvraagt wat het verschil is, lees dan verder! Maar misschien wil je ook wel verder met een andere categorie omdat je ook met een aanhangwagen wilt leren rijden. Of misschien wel motorrijden! Ben je nog geen 18? Dat maakt niet uit, want ook dan kun je beginnen met rijles! Lees meer over het rijbewijs in de volgende artikelen:

Is je rijbewijs verlopen dan kun je met een geldig identiteitsbewijs en twee pasfoto's een nieuw rijbewijs aanvragen.© Sandra van der Steen - Fotolia

Aanvraag rijbewijs

Als je geslaagd bent voor je praktijkexamen, vraagt het CBR bij de gemeente waar je staat ingeschreven het rijbewijs voor je aan. Het duurt in de regel vijf werkdagen voordat je je rijbewijs kunt ophalen bij de gemeente. Lees meer over de aanvraag van je rijbewijs.

 


Autorijden & medicatie

De bijwerkingen kunnen invloed hebben op je rijvaardigheid.

Als je wilt autorijden met medicatie is het belangrijk dat je zeker bent dat de medicatie die je neemt geen bijwerkingen heeft die invloed hebben op je rijvaardigheid. Van sommige medicatie kun je bijvoorbeeld slaperig of duizelig worden. Dit is ook weer afhankelijk van de soort aandoening en de soort medicatie. Lees er meer over in het artikel.

 

Beginnersrijbewijs

Je eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. De overheid probeert sinds 2002 met het beginnersrijbewijs overtredingen onder de vaak jonge bestuurders zonder veel ervaring met autorijden strenger aan te pakken. Zo gelden er voor bestuurders met het beginnersrijbewijs ook strengere regels voor beschonken rijden. Lees meteen verder!

 


Puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is relatief nieuw en geldt sinds april dit jaar. Met het puntenrijbewijs probeert de overheid alcoholgebruik onder automobilisten strenger aan te pakken en op die manier te voorkomen. Lees meer over de regels rondom autorijden en alcohol in dit artikel.

 

Rijbewijs vanaf 17 jaar of 70+

Een andere recente ontwikkeling is dat jongeren die 17 jaar oud zijn ook al hun rijbewijs mogen behalen. Officieel mocht dit pas vanaf 18 jaar. Je kunt dan vanaf 16,5 jaar je theorie gaan halen. Ben je 17 jaar dan mag je op voor je praktijkexamen. In Duitsland gaat dit al langer.

 


De foto laat verschillende voertuigen zien, waarvoor je een aanvullend rijbewijs nodig hebt.©

Categorieën rijbewijs

Natuurlijk zijn er nog meer voertuigen waarin je kunt rijden buiten de personenwagen. Daarvoor heb je in de meeste gevallen een ander (aanvullend) rijbewijs nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als je wilt motorrijden, op de bus wilt rijden of voor je werk met een vrachtwagen dient te rijden. Lees meer over de verschillende categorieën waarvoor je nog meer een rijbewijs kunt halen.

 


Het nieuwe rijden

Door middel van het nieuwe rijden hoef je minder vaak te tanken.©Het nieuwe rijden gaat niet om je rijvaardigheid. Het Nieuwe Rijden zorgt ervoor dat je minder geld kwijt bent aan benzine en ook dat je bewust met het milieu bezig bent. Wat het nieuwe rijden is? Klik door naar het artikel!