Categorie A: Motor

Wanneer je met een motor de weg op wilt gaan, heb je een motorrijbewijs (rijbewijs A) nodig.
De opleiding die bij het motorrijbewijs hoort, bestaat uit 3 afzonderlijke delen. Deze delen worden hieronder besproken:

 • Theorie examen
  Om de weg op te mogen, dien je eerst het praktijkgedeelte voertuigbeheersing behaalt te hebben. Zonder dit examen met goed gevolg afgelegd te hebben, mag je niet verder.©gemlea - FotoliaHet theorie certificaat van het motorrijbewijs, verschilt van het theorie certificaat van rijbewijs B (personenauto). Wanneer je het theorie certificaat voor categorie B al hebt, kun je de theorie voor het motorrijbewijs gedurende je opleiding halen. Heb je nog geen theorie certificaat voor rijbewijs B dan dien je het theoriecertificaat voor het motorrijbewijs te halen voordat je begint met de je opleiding voor het motorrijbewijs.
 • Praktijkgedeelte voertuigbeheersing

  Voordat je met de motor de openbare weg op mag, dien je de motor eerst te kunnen controleren. Het praktijkgedeelte hiervoor doe je vaak op een afgesloten terrein.©fuxart - FotoliaHet onderdeel voertuigbeheersing van het motorrijbewijs legt een basis voor de verdere opleiding. Dit onderdeel zal vooral plaatsvinden op een afgesloten terrein. Daar zul je leren hoe je de motor het beste onder controle krijgt en houdt. Daarbij hoort ook het goed uitvoeren van bijzondere verrichtingen, zoals keren en slalommen. Op het examen voertuigbeheersing moet de kandidaat laten zien dat deze de motor goed beheerst. Wanneer je slaagt voor dit examen kun je verder met het volgende onderdeel (verkeersdeelneming) voor je motorrijbewijs. Wanneer je zakt voor dit onderdeel dan kun je dus niet alvast doorgaan met het volgende onderdeel.

 • Praktijkgedeelte verkeersdeelneming

  Tijdens het praktijkgedeelte verkeersdeelneming voor het motorrijbewijs ga je samen met je instructeur de openbare weg op en wen je aan je rol als motorrijder in het verkeer. Vaak begint een opleiding voor het motorrijbewijs met een proefles. Op die manier kun je bepalen of motorrijden echt iets voor jou is. Ook kan je instructeur inschatten hoeveel lessen je ongeveer nodig zult hebben om het motorrijbewijs te behalen. De kosten voor het behalen van je motorrijbewijs kunnen per rijschool nogal variëren. Lessen kosten per stuk vaak rond de 50 Euro. Wanneer je een pakket neemt om je motorrijbewijs te halen, let dan goed op welke examens hierin zijn opgenomen.

 • De opleiding voor categorie A bestaat uit drie vaste onderdelen: theorie, praktijkgedeelte voertuigbeheersing en praktijkgedeelte verkeersdeelneming.©

  Lees meer over categorie BE: rijden met een personenwagen en aanhanger.

  Ga terug naar het hoofdmenu: Rijbewijs.


  Je kunt geen reactie achterlaten, omdat de schrijver van het artikel de functie om te reageren uitgeschakeld heeft.