Categorie BE: aanhanger

Het rijden met een personenauto en een aanhangwagen vereist in veel gevallen een extra rijbewijs. Je mag met een rijbewijs B rijden met een aanhangwagen die lichter is dan 750 kg of als het totale gewicht van auto en aanhangwagen minder is dan 3500 kilogram. Als voorwaarde geldt bij het laatste dat de aanhangwagen niet meer weegt dan het voertuig dat de aanhangwagen trekt.

Rijbewijs B + aanhanger die voldoet aan de volgende eisen

– het gewicht van de aanhangwagen plus laadvermogen < 750 kilo
– het gewicht van de aanhangwagen plus laadvermogen < gewicht auto
– het gewicht van de aanhangwagen plus de auto < 3500 kilo

Aanhangwagens die meer wegen zijn vaak wat groter dan bijvoorbeeld de standaard boedelbak. Denk aan aanhangwagens waarmee je een boot, een wat grotere caravan, of paarden vervoert. Hiervoor is een rijbewijs BE nodig. Voor het rijbewijs BE moet je een afzonderlijk examen doen.

Rijbewijs BE heb je in de meeste gevallen nodig wanneer je achter je auto een aanhangwagen wilt vervoeren die niet aan bovenstaande eisen voldoen.

Praktijk rijbewijs BE

Wanneer je het rijbewijs BE wilt halen, moet je al in het bezit zijn van het rijbewijs B. Voor het rijbewijs BE hoef je alleen een praktijkopleiding te doorlopen. Er komt dus geen theorie opleiding aan te pas, omdat je die al hebt afgerond bij het behalen van je rijbewijs B. De nadruk ligt dan ook volledig op de praktijk bij het rijbewijs BE.

Het rijden in een personenauto heeft een kandidaat die opgaat voor het behalen van het rijbewijs BE al onder de knie. Dat bewijst het bezit van een rijbewijs B. Het rijden met een aanhangwagen is een heel ander verhaal. Zowel voor wat betreft de manier van rijden als voor wat betreft het omgaan met een auto met aanhangwagen in het verkeer.

Een auto met aanhangwagen zorgt ervoor dat je een andere uitgangspositie hebt in het verkeer. Daar moet je uiteraard mee leren omgaan. Ook het achteruit rijden en bijkomende zaken als het koppelen van de aanhangwagen komen tijdens de praktijkopleiding van het rijbewijs BE aan bod.

Als je je rijbewijs BE met spoed wilt halen, is dat ook mogelijk. De rijschool bij jou in de buurt biedt je vast en zeker diverse mogelijkheden.

De prijzen voor een opleiding rijbewijs BE variëren. Onderstaande gegevens zijn afkomstig van een gemiddelde rijschool en zullen niet heel veel afwijken van de prijzen die de rijschool bij jou in de buurt hanteert. Vraag naar de prijzen bij je rijschool.

Rijles rijbewijs BE: € 52,50 (per uur)
Examen rijbewijs BE: € 93,30

Lees meer over categorie C: rijden op de vrachtwagen.

Ga terug naar het hoofdmenu: Rijbewijs.


Je kunt geen reactie achterlaten, omdat de schrijver van het artikel de functie om te reageren uitgeschakeld heeft.