Categorie C: Vrachtwagen

Voor het besturen van grote voertuigen zoals een vrachtauto, heb je speciale vaardigheden nodig. Vandaar dat voor dit type voertuigen ook een speciaal rijbewijs gehaald moet worden. Dit rijbewijs valt in de categorie C of in de categorie CE. Daarom heb je ook een rijbewijs C of rijbewijs CE nodig. De CE categorie van het vrachtwagenrijbewijs is bestemd voor de chauffeur die ook met een aanhanger of trailer wil gaan rijden. Naast het vrachtwagenrijbewijs heeft elke chauffeur sowieso een CCV/B diploma nodig.


De opleiding voor vrachtwagenrijbewijs categorie C bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte © igor kisselev - FotoliaHet rijbewijs C heb je nodig wanneer je een motorrijtuig wilt besturen waarvan de toegestane massa meer dan 3500 kilo bedraagt. Als je met dit motorrijtuig een aanhangwagen of oplegger van meer dan 750 kg wilt gaan vervoeren, dan is het rijbewijs CE wettelijk verplicht. Dat kan beroepsmatig zijn, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een camper of caravan.

Opleiding vrachtwagenrijbewijs

De opleiding voor het vrachtwagenrijbewijs categorie C, bestaat uit een theoretische opleiding en een praktijkopleiding:

  1. De opleiding rijbewijs C mét vakbekwaamheid (code 95)
  2. De opleiding rijbewijs C zonder vakbekwaamheid.

Rijbewijs C met vakbekwaamheid heb je nodig als je langer dan 12 uur per week goederen vervoert met de vrachtwagen.©big_tau - Fotolia

Als je als beroep op de vrachtwagen rijdt, heb je rijbewijs C nodig met de code vakbekwaamheid. Dit is het geval wanneer je meer dan 12 uur per week goederen vervoert. Het kan ook zijn dat je het rijbewijs C niet beroepsmatig nodig. Toch wil je bijvoorbeeld wel in een grote camper of op grotere (brandweer)wagens kunnen rijden. Dan is een beperkte opleiding genoeg: optie 2 zonder code 95.

Keuring vrachtwagenrijbewijs

Bestuurders van rijbewijs C moeten bij elke verlenging een medische keuring ondergaan. Voorheen hoefden bestuurders van het rijbewijs C alleen een keuring te ondergaan bij de eerste aanvraag en na het bereiken van de leeftijd van 70 jaar. De geldigheid van het rijbewijs C is momenteel 10 jaar. Een keuring vindt dus elke 10 jaar plaats en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Beoordeling van de eigen verklaring
  • Gesprek met de arbo-arts/bedrijfsarts
  • Bloeddrukmeting
  • Oog onderzoek
  • Gehoor onderzoek
  • Urine onderzoek
  • Lichamelijk onderzoek door arts
  • Invullen van het Geneeskundig verslag bij de Eigen verklaring

Lees meer over categorie D: rijden op de bus.

Ga terug naar het hoofdmenu: Rijbewijs.


Je kunt geen reactie achterlaten, omdat de schrijver van het artikel de functie om te reageren uitgeschakeld heeft.