Categorie D: Bus

Voor het vervoeren van 9 of meer personen exclusief de bestuurder heb je een rijbewijs D nodig. Het behalen van het rijbewijs D gebeurt in de meeste gevallen als je buschauffeur wilt worden. Met een rijbewijs D mag je namelijk een bus of touringcar besturen. Na de beroepsopleiding voor het rijbewijs D kun je gaan werken in het openbaar vervoer of bijvoorbeeld als tour operator.

Vaak doe je de rijopleiding voor categorie D als je buschauffeur wilt worden.©Thaut Images - FotoliaDe opleiding die je af moet ronden om een rijbewijs D te halen, bestaat uit de volgende vakken:

  1. Verkeer
  2. Techniek
  3. Administratie

Voordat je met de opleiding voor rijbewijs D begint, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Je moet een geldig rijbewijs B (auto) hebben en minimaal 21 jaar oud zijn.
  • Voor het examen rijbewijs D moet je eerst 2 theorie examens afleggen.
  • Elk theorie examen bevat 50 meerkeuzevragen. Daarvan moeten er minimaal 40 correct beantwoord worden. De theorie certificaten zijn 2 jaar geldig.
  • Wanneer je beroepsmatig aan de slag gaat met je rijbewijs D, heb je ook nog het certificaat vakbekwaamheid nodig (code 95).
  • De opleiding vakbekwaamheid bestaat uit 1 theorie examen en 2 praktijk toetsen op een besloten terrein.
  • Het theorie examen administratie bestaat uit 45 vragen waarvan er 31 correct beantwoord moeten worden.


Verlengen rijbewijs D

Wanneer je je rijbewijs D wilt verlengen, zul je een medische keuring moeten ondergaan. Voorheen hoefden bestuurders met rijbewijs D alleen een keuring te ondergaan bij de eerste aanvraag en na het bereiken van de leeftijd van 70 jaar. De verandering van regels is in Nederland doorgevoerd om te voldoen aan de Europese regelgeving. Een rijbewijs D heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Lees meer over categorie A: motorrijden

Ga terug naar het hoofdmenu: Rijbewijs.

Je kunt geen reactie achterlaten, omdat de schrijver van het artikel de functie om te reageren uitgeschakeld heeft.