Nieuws

juni 2012

Motorrijders krijgen ongelijke behandeling

Vanwege de invoering op 1 januari 2013 van de Derde Rijbewijsrichtlijn, spreken de BOVAG en de RAI van ongelijke behandeling tussen motorrijders en automobilisten. Immers mogen automobilisten nu al beginnen met rijlessen vanaf 16,5 jaar met het programma 2toDrive.

Motorrijders daarentegen mogen vanaf januari 2013 pas beginnen als zij 21 jaar met het halen van een beperkt motorrijbewijs (dan heb je een motorrijbewijs voor een motor met een vermogen van maximaal 25 kW). Voor een onbeperkt motorrijbewijs wordt die leeftijdsgrens zelfs verhoogd naar 24 jaar.

De BOVAG en de RAI dringen erop aan ook jongere motorrijders op een leeftijd vanaf 16,5 jaar te laten beginnen met het nemen van motorrijlessen. In ieder geval voor de lichtste categorie. Zij pleiten ook voor een 2todrive-regeling voor motorrijders, alleen zit de begeleider van de motorrijder dan achterop. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ziet er echter geen heil in, aldus een woordvoerster. De begeleider kan namelijk achterop niet direct kritiek of aanwijzingen geven.

Gevolg invoering Derde Rijbewijsrichtlijn

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) voorziet door de invoering van de nieuwe wet per 1 januari 2013 voor die datum een flinke toename van het aantal leerlingen die op korte termijn hun motorrijbewijs willen halen. De organisatie raadt mensen die interesse hebben in het halen van hun motorrijbewijs aan, snel tot actie over te gaan. Als leerlingen voor 1 januari 2013 hun motorrijbewijs halen, scheelt dat namelijk in tijd en kosten.

Lees hier meer over het halen van je motorrijbewijs .

maart 2012

Experiment autorijden vanaf 17 jaar succesvol

Het initiatief van de minister van Verkeer en Waterstaat om jongeren vanaf 17 jaar hun rij examen te laten doen, blijkt erg succesvol. Zo zijn jongere autorijschoolleerlingen gemotiveerder om hun rijbewijs te halen.

Het 2todrive-rijexamen is vorige jaar november ge?ntroduceerd. Vanwege de gemotiveerde jongere bestuurder is het slagingspercentage van het 2todrive-rijexamen 12% hoger dan het gewone rij examen.

Bij het 2todrive-rijexamen mogen jongeren van 17 jaar hun rijbewijs halen. Vervolgens mogen zij tot hun 18e alleen onder begeleiding autorijden. In totaal mogen jongeren 5 begeleiders aanwijzen om hun te begeleiden.

Afgelopen dinsdag was het alweer tijd voor het 1000e rij examen van een rijleerling van 17 jaar.

©ANP

Meer lezen over het rij examen voor 17-jarigen.


Je kunt geen reactie achterlaten, omdat de schrijver van het artikel de functie om te reageren uitgeschakeld heeft.