Programma theorie examen

Het theorie examen duurt ongeveer 45 minuten. Dat is inclusief een uitleg vooraf van de medewerker van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Zorg er wel voor dat je op tijd bent. Als je ongeveer een half uur van tevoren aanwezig bent voor het theorie examen, kun je rustig een plekje zoeken en voorkom je dat je met stress begint aan je theorie examen. Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee!

Het theorie examen bestaat uit:

  • ja/nee vragen
  • meerkeuze vragen waarbij je de keuze hebt voor A, B of C
  • vragen waarbij je een getal in moet vullen
  • vragen over hoe je zou handelen in een getoonde verkeerssituatie.

Het theorie examen bestaat uit drie vaststaande onderdelen:

  1. gevaarherkenning: 25 vragen
  2. verkeersregels: 30 vragen
  3. verkeersinzicht: 10 vragen

Je slaagt op het moment als je 15 vragen goed hebt van de 25 vragen van onderdeel 1: gevaarherkenning. Daarnaast moet je ten minste 35 vragen goed hebben van de 40 vragen bij onderdeel 2 + 3: verkeersregels en verkeersinzicht.

Neem de tijd voor de vragen, maar blijf ze niet eindeloos doorlezen. Je eerste antwoord is vaak de juiste!┬ę

Als je de uitslag van het theorie examen krijgt, krijg je te horen of je geslaagd of gezakt bent. Ook krijg je een formulier waarop staat bij welke onderdelen je fouten hebt gemaakt.Als je gezakt bent voor je theorie examen, kun je dus kijken waar de fouten zaten. Neem de tijd voor de antwoorden tijdens het theorie examen. Let er wel op dat er een tijdslimiet is. In totaal heb je 8 seconden de tijd voor elke vraag. Heb je de vraag beantwoord, ga de vraag dan niet nog een keer uitgebreid doorlezen. Vaak is het zo dat het eerste antwoord dat je geeft het juiste antwoord is. Ga niet te veel twijfelen want zo maak je fouten en raak je alsnog in tijdsnood per vraag.

Tip

Raak nooit in paniek tijdens het theorie examen wanneer je het antwoord niet direct weet. Doe desnoods een gok. Een gok is nog altijd beter dan geen antwoord.

Ervaringsbericht

Lees hoe Lieke haar eerste theorie examen heeft ervaren!

Meer informatie over de gemiddelde kosten voor het theorie examen.

Ga terug naar het hoofdmenu: Auto theorie examen.