Medicatie & autorijden

Iedereen weet dat rijden onder invloed van alcohol strafbaar is. Dat is ook logisch omdat je niet alleen jezelf maar ook anderen op de weg in gevaar brengt. Het drinken van alcohol zorgt er namelijk voor dat je reactievermogen verslechtert.

Niet alleen alcohol heeft dit effect, er is ook medicatie die invloed heeft op je reactievermogen. Medicatie en autorijden is dus niet altijd een verstandige keuze en soms zelfs strafbaar.

Veel voorkomende bijwerkingen medicijnen

Bij bijna alle medicijnen is er naast de gewenste werking ook veel bekend over bijwerkingen. Voorbeelden van dergelijke bijwerkingen zijn:

  • duizeligheid
  • ongecoördineerd
  • onhandigheid
  • slaperigheid
  • verminderd reactievermogen

De bijwerkingen kunnen invloed hebben op je rijvaardigheid.

Potje medicijnen © NLportaal.NL, op Flickr


Bij sommige medicijnen komen deze bijwerkingen vaker voor dan bij andere. De fabrikant is verplicht om alle bekende bijwerkingen te vermelden in de bijsluiter. Daarom zijn er altijd nog vele andere bijwerkingen die vermeld worden. Gebruik je medicatie voor het autorijden en merk je dat je last krijgt van een of meer van deze bijwerkingen na het innemen van je medicijnen dan kun je niet autorijden. Een gele sticker op de verpakking van de medicatie met de tekst “Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen” geeft aan dat deze invloed kan hebben op uw reactievermogen. Ook de werkingsduur van de medicijnen verschilt. Sommige medicijnen zijn een aantal uur na inname uitgewerkt, bij andere medicijnen heb je veel langer last van de bijwerkingen. Houd hier rekening mee als je medicatie voor het autorijden gebruikt.

De verzekering en autorijden onder invloed van medicijnen

Als je bij een ongeval betrokken bent en je hebt medicijnen geslikt, kan het zijn dat de verzekering niets uitbetaalt

Geconcentreerd autorijden © rincewind_nl, op Flickr

Als je toch gaat autorijden terwijl je medicijnen hebt geslikt en je raakt betrokken bij een ongeval, is het mogelijk dat de verzekering je niets uitbetaald. Het maakt dan niet uit of je het ongeluk hebt veroorzaakt of niet. Daarnaast maakt het niet uit of je met de auto, op de brommer of op de fiets bent gegaan. Als je medicatie voor het autorijden hebt ingenomen die je rijvaardigheid kan beïnvloeden en dit is duidelijk aangegeven op de verpakking, dan ben jij aansprakelijk. Deze medicatie heeft namelijk invloed op je concentratievermogen. Hetzelfde geldt in andere situaties waarbij het belangrijk is geconcentreerd werkt te doen zoals het bedienen van machines. Neem daarom bij twijfel eerst contact op met je arts of apotheker. Kijk ook even je polisvoorwaarden na.

Uitzonderingen medicatie & autorijden

Medicatie voor het autorijden heeft bij sommige aandoeningen juist een goede invloed op de rijvaardigheid en het concentratievermogen. Denk bijvoorbeeld aan epilepsie, autisme of ADHD. Deze aandoeningen belemmeren het rjigedrag van de persoon die eraan leidt zonder medicatie juist veel sterker dan met medicatie. Als je aan een van deze aandoeningen leidt, zal een specialist bepalen of je kunt autorijden. Blijkt dit het geval dan krijg je een Verklaring van Geschiktheid. Deze voldoet aan de gestelde eisen van het CBR.

Meer lezen over rijvaardigheid en autisme.

Medicatie en invloed op rijvaardigheid

Bij sommige aandoeningen zoals epilepsie hebben medicijnen juist een positief effect op de rijvaardigheid.

Bijsluiter medicijnen © Jim Maes, op Flickr

Per persoon verschilt de reactie op medicatie. Dit is ook weer afhankelijk van het medicijn. Zo kun je meestal wel autorijden met medicatie zoals antidepressiva als je dit al langer gebruikt. In de bijsluiter waarschuwt men er wel voor dat je de eerste weken last kan krijgen van slaperigheid. Het gebruiken van antidepressiva in combinatie met alcohol wordt sterk afgeraden. Dat komt omdat deze medicatie in combinatie met alcohol je reactievermogen nog sterker beïnvloed.

Meer lezen over medicatie & autorijden of om de medicijnen te controleren die jij gebruikt, surf je naar: http://rijveiligmetmedicijnen.nl.

Ga terug naar het menu: Rijbewijs.