Leertips theorie examen

Leren voor je theorie examen is waarschijnlijk niet het favoriete onderdeel van je rijopleiding. In dit artikel proberen we je tips te geven, zodat je de theorie zo snel mogelijk onder de knie krijgt. Want met je theorie diploma op zak, zul je zien dat je rijlessen ook veel beter gaan.

Als je je de verkeerssituatie voorstelt kun je in gedachten bepalen wat je volgende handeling is. Op die manier onthoudt je de verkeersregels beter.© Primabild - FotoliaEnkele tips om te leren voor je theorie examen:

  • Verkeerssituaties visualiseren: Net als in de oefenstof voor het theorie examen is het fijn om de gevraagde verkeerssituaties in gedachten voor te stellen. Vraag je bij elke situatie af wat de basisregels zijn. Zo kun je elke vraag van het theorie examen goed beantwoorden.
  • Goede antwoorden bestuderen: Zorg bij het leren voor het theorie examen dat je de antwoorden goed bestudeert. Zet de goede antwoorden nog even op een rijtje en zoek bij de foute antwoorden het goede antwoord op. Neem de vragen van het theorie examen die je niet wist nog eens uitgebreid door. Vraag je af waar de fout zat en zorg dat je begrijpt waarom het gegeven antwoord fout is. Teken de situaties en verkeersregels uit op papier, zodat je ook in de praktijk begrijpt wat je moet doen.
  • Tijd nemen om de theorie op te slaan in je geheugen: Neem tijdens het studeren voor je theorie examen op tijd een pauze, zodat je de hoeveelheid informatie goed kunt verwerken. Vaak is het goed na drie kwartier tot een uur even pauze te nemen. Roep wat je geleerd hebt om de zoveel tijd terug in het geheugen, voordat je verder gaat met studeren voor je theorie examen. Schrijf begrippen op zodat je langer bezig blijft met één onderwerp en je de stof beter onthoudt. Zo krijg je langzaam maar zeker de onderdelen van het theorie examen onder de knie.

Het officiële theorie examen

Het theorie examen is een belangrijk onderdeel van de reeks testen die je moet afleggen om je rijbewijs te halen. Je theorie examen succesvol afsluiten, is verplicht voordat je deel kunt nemen aan het praktijkexamen. Het is dus de bedoeling dat je je theorie examen hebt gehaald, voordat de datum van je praktijkexamen in zicht komt.

Voordat je je theorie examen doet, kun je al wel vast starten met je praktijklessen. Gaandeweg kun je je theorie examen reserveren. Als de rijschool dit voor je regelt, kun je aangeven bij jouw rij instructeur wanneer het theorie examen het beste in je schema past en wanneer jij zelf denkt er klaar voor te zijn. Het theorie examen kun je doen zodra je achttien jaar of ouder bent. Een examendatum kun je enkele maanden voor je achttiende al wel vast reserveren. Het theorie certificaat is een jaar geldig.

Lees meer over de gang van zaken op de dag van het theorie examen zelf.

Ga terug naar het hoofdmenu: Auto theorie examen.