Slagingspercentage rijscholen indicatie goede rijschool?

Het bekijken van het rijscholen slagingspercentage is een van de middelen om te bepalen welke rijschool feitelijk het beste resultaat levert. Het rijscholen slagingspercentage is de hoeveelheid leerlingen van een rijschool die voor het eerst slagen, vergeleken met het totaal aantal afgenomen eerste examens van die rijschool over het afgelopen jaar.


Voorbeeld slagingspercentage: bij Rijschool “Goed op Weg” hebben 30 leerlingen deelgenomen aan hun eerste rijexamen in 2010. 12 leerlingen van die 30 hebben hun rijbewijs in één keer gehaald. Het slagingspercentage van Rijschool “Goed op Weg” is daarom 12/30*100% = 40%.

Slagingspercentages van de verschillende rijscholen bij jou in de buurt kun je op deze site vergelijken.

Slagingspercentages van rijscholen zijn afhankelijk van vele factoren. Houd daarom de volgende dingen in je achterhoofd:

– Hoeveel lessen heeft een leerling gehad voordat hij of zij gaat afrijden?

De kans op slagen is over het algemeen hoger naarmate de leerling meer lessen gehad heeft. Hoe meer lessen, hoe duurder het lessen wordt. Biedt jouw rij instructeur eerder mogelijkheid om af te rijden dan hoef je minder geld te besteden aan rijlessen. De kans op zakken is daardoor wel groter.

– Het aantal afgenomen eerste rijexamens wordt door het CBR nooit als absoluut getal weergegeven. Er is altijd een marge.

Als je rijinstructeur je eerder de mogelijkheid geeft om af te rijden, dan heeft dat waarschijnlijk ook invloed op het slagingspercentage van de rijschool. Bij het slagingspercentage staat helaas het gemiddelde aantal rijlessen per leerling niet vermeld.

Voorbeeld slagingspercentage Rijschool “Goed op weg”: deze rijschool heeft bij het aantal leerlingen dat hun eerste rij examens hebben gedaan in 2010: “tot 10 keer” met een slagingspercentage van 96-100%. Bij rijschool “Goed op weg” kan het daarom goed zijn dat er slechts 1 rijschoolleerling is geweest die zijn rijbewijs in een keer heeft gehaald. Zulke slagingspercentages hebben overigens ook invloed op het totale slagingspercentage van een woonplaats.

– Slagingspercentages worden door sommige adminstraties van rijscholen zo bewerkt dat deze positiever door het CBR worden weergegeven als de slagingspercentages eigenlijk zijn.

Deze rijscholen maken zich schuldig aan fraude. Denk daarbij bijvoorbeeld aan één rijschool die zich onder verschillende namen aanmeld bij het CBR. De CBR probeert hiertegen zoveel mogelijk op te treden, maar sommige rijscholen lukt het toch om hiermee weg te komen. Om zeker te zijn over het slagingspercentage van een rijschool heb je altijd het recht de precieze gegevens op te vragen bij een rijschool voordat je besluit hier te gaan lessen.

– Vanwege de zenuwen, maken sommige rijleerlingen fouten, die ze naast hun vertrouwde rij instructeur nooit zouden maken.

Als een rij instructeur denkt dat zijn leerling er klaar voor is dan wordt het rijexamen aangevraagd. Vervolgens moet de leerling laten zien wat hij geleerd heeft aan een examinator. Hierbij komen veel zenuwen kijken en sommige leerlingen maken fouten waardoor ze zakken.

Lees meer hierover bij het onderwerp faalangst.

– Het slagingspercentage voor de leerlingen die herexamens doen en genoemd zijn bij één rijschool, kunnen ook leerlingen van andere rijscholen zijn, die van rijschool gewisseld zijn.

Rijschoolgegevens van alle rijscholen worden bijgehouden door de instantie die het rijexamen afneemt: het CBR.Zoals uit bovenstaande tekst wel duidelijk is geworden, geeft de rijschool met het hoogste slagingspercentage niet de garantie dat je de beste rijschool hebt gevonden. Het belangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij jouw rijschool en dat je je op je gemak voelt bij je rij instructeur. Dat ondervond ook Roosmarijn uit Zeist. Lees haar ingezonden artikel hier!

Lees meer over het BOVAG kwaliteitskeurmerk.

Ga terug naar het menu: Rijschool kiezen.

Je kunt geen reactie achterlaten, omdat de schrijver van het artikel de functie om te reageren uitgeschakeld heeft.