Tussentijdse toets (TTT)

De tussentijdse toets geeft jou als leerling de mogelijkheid al tijdens je rijopleiding te bekijken hoe je ervoor staat. De tussentijdse toets is te vergelijken met het uiteindelijke praktijkexamen en geeft de leerling een idee over de gang van zaken bij een rijexamen. Daarmee is de tussentijdse toets een meetpunt voor zowel leerling als instructeur. De tussentijdse toets vindt meestal plaats nadat de leerling ongeveer tweederde of driekwart van de rijlessen heeft voltooid.


Door een tussentijdse toets te doen kun je een vrijstelling halen voor het uitvoeren van bijzondere manoeuvres tijdens het daadwerkelijke praktijkexamen.©Lisa F. Young - FotoliaDe tussentijdse toets is niet verplicht. Je mag zelf bepalen of je een tussentijdse toets wilt doen of niet. Het is natuurlijk een dure aangelegenheid. De tussentijdse toets kost namelijk net zoveel als het praktijkexamen (€98,25). Het voordeel van de tussentijdse toets is een vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres bij het officiële praktijkexamen. Dat geldt natuurlijk alleen als de bijzondere manoeuvres goed gaan tijdens de tussentijdse toets. Mochten de andere onderdelen van je tussentijdse toets niet goed gaan dan heeft dit geen invloed op de beoordeling van je bijzondere manoeuvres.

De tussentijdse toets (TTT) is niet verplicht. Wel kun je er een vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres mee halen voor je echte praktijkexamen.©foto ARts - FotoliaDe tussentijdse toets is een leermoment op weg naar het echte rijexamen. De rijlessen samen met je rij instructeur kunnen uitstekend verlopen. Bij het examen komen echter veel zenuwen kijken. Daardoor kun je fouten maken die je tijdens de rijlessen nooit zou maken. De tussentijdse toets geeft de kandidaat de kans om kennis te maken met een examinator en zogezegd een generale repetitie te doen voor het echte rijexamen. Dat kan de spanning voor het werkelijke rijexamen aanzienlijk verminderen.

Indeling tussentijdse toets

Voor de tussentijdse toets ga je samen met je rij instructeur naar het CBR. Daar word je voorgesteld aan een examinator en deze legt je de gang van zaken uit. Voorafgaand aan de tussentijdse toets vul je een zelfreflectie formulier in dat je bespreekt met de examinator. Net als het rijexamen duurt de tussentijdse toets een klein uur. Je instructeur gaat mee tijdens de rit om te zien hoe jouw tussentijdse toets verloopt en zodoende in de resterende lessen verder te werken aan je zwakke en sterke punten.

Tijdens de tussentijdse toets zal de examinator vragen om de uitvoering van enkele bijzondere manoeuvres. Wanneer je deze tot een goed einde brengt dan krijg je een vrijstelling voor het uiteindelijke rijexamen. Overigens geldt deze vrijstelling alleen voor het eerste rijexamen. Wanneer de kandidaat hiervoor zakt, zal de vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres tijdens de daaropvolgende rijexamens niet meer gelden.

De tussentijdse toets kan alleen ingepland worden door rijscholen die ingeschreven staan bij het CBR. Natuurlijk zijn er verschillende rijbewijzen en is de tussentijdse toets niet voor iedereen mogelijk. Kandidaten die de volgende opleidingen doen, kunnen gebruik maken van de voordelen van een tussentijdse toets:

  • rijbewijs B (auto);
  • rijbewijs BE (auto met aanhanger);
  • rijbewijs A (motor).

Bij het motorexamen zijn er geen bijzondere manoeuvres waarvoor je vrijstelling zou kunnen krijgen. De tussentijdse toets is wel aan te raden, omdat:

  • je advies krijgt van de examinator waarop je nog moet letten;
  • je de vaardigheden die je tot nu toe hebt opgedaan kunt toetsen;
  • je ervaring krijgt met het examen doen voor het motor rijbewijs.

Wanneer je een tussentijdse toets gaat doen, dien je de volgende zaken mee te nemen naar het CBR:

    • geldig identiteitsbewijs
    • oproepformulier
    • reflectie formulier

Denk eraan als je een vrijstelling gekregen hebt tijdens je tussentijdse toets, dat je het adviesformulier meeneemt als bewijs naar je officiële rijexamen. Het adviesformulier is het uitslagformulier voor de tussentijdse toets. Hierop staat het commentaar van de examinator per onderdeel van je tussentijdse toets. Als de examinator voor het officiële rijexamen twijfelt over hoe je hebt gereden, kan de uitslag van je tussentijdse toets het verschil maken.

Lees meer over de dag van het praktijkexamen.

Ga terug naar het hoofdmenu: Praktijkexamen.