Faalangst praktijkexamen
Je laatste rijles zitten erop en je wacht op de dag van je rijexamen. Ineens vraag je jezelf af of je er wel klaar voor bent. Misschien weet je tijdens je rijexamen ineens niet meer hoe je op de snelweg moet invoegen of vergeet je in je dode hoek te kijken? Bij het woord “rijexamen” krijg je slapeloze nachten. Dan kun je last hebben van faalangst voor je rijexamen. In dit artikel kijken we wat faalangst voor het rijexamen is en wat je ertegen kunt doen.
Wat is faalangst voor het rijexamen?
Bij faalangst voor het rijexamen heb je doorlopend angst dat je rijexamen mislukt. Sommige mensen zijn zo bang voor het rijexamen, waardoor ze het rijexamen steeds opnieuw uitstellen. Faalangst kun je opmerken door de volgende symptomen:
- Je krijgt een droge mond.
- Je voelt je zenuwachtig.
- Je spieren zijn gespannen en je verkrampt.
- Je krijgt buikpijn of voelt je misselijk.
- Je gaat zweten en krijgt klamme handen
Angst is een hele normale reactie. Wanneer we iets moeten presteren raken we gespannen. Een beetje spanning is gezond, omdat het ons alert maakt en dus meer oplettend. Maar wanneer het leidt tot faalangst, kun je daar flink last van hebben.
Faalangst tijdens de rijles
Stel je voor dat je tijdens je eerste rijles voor een rood stoplicht wacht. Het stoplicht springt op groen en je trekt op om weer verder te rijden. Door een verkeerde handeling slaat de motor af en je staat midden op de weg stil voor het groene stoplicht. Bij het eerstvolgende stoplicht ga je, uit angst dat de motor opnieuw afslaat, klungelen waardoor het weer misgaat. Zo kan faalangst al tijdens de rijles ontstaan. Wanneer je dit niet op tijd opmerkt, kun je ook faalangst voor je rijexamen krijgen. Je moet dus aan de slag met je faalangst.
Weg met die faalangst
Faalangst tijdens de rijles en faalangst voor je rijexamen helpen niet om jou zelfverzekerd achter het stuur te laten zitten. Daar moet je dus vanaf. Een rijschool gespecialiseerd in rijangst kan je helpen. Een rijinstructeur gespecialiseerd in rijangst leert je de auto goed te controleren, zodat schakelen, koppelen, sturen en tegelijkertijd in je spiegels kijken niet meer eng is. Wanneer je de auto goed beheerst, voel jij je al een stuk prettiger in het verkeer. Samen met de instructeur overwin jij geleidelijk je faalangst.
Faalangstexamen bij het CBR
Heb je ook faalangst voor het rijexamen? Gelukkig biedt het CBR een speciaal faalangstexamen. Tijdens het examen is er ruimte een time-out aan te vragen en de examinator doet alles om je op je gemak te stellen. Het faalangst slagingspercentage ligt met bijna 60% zelfs 10% hoger dan het reguliere rijexamen. De ervaringen van deelnemers zijn hartstikke positief. Zo wordt de rust en de time-out als zeer prettig ervaren. Met een goede voorbereiding, een rijschool gespecialiseerd in rijangst en het faalangstexamen, heb jij straks zo je rijbewijs. Op zoek naar een gespecialiseerde rijschool? Kijk op de website voor een rijschool in je buurt.