Het nieuwe rijden

De term ‘het nieuwe rijden’ heeft de overheid sinds enige tijd geïntroduceerd. Je instructeur heeft dit begrip misschien al uitgelegd. Het nieuwe rijden heeft niks te maken met je rijvaardigheid, maar meer met de manier waarop je autorijdt.

Het nieuwe rijden heeft niets te maken met je rijvaardigheid. Het gaat om de manier waarop je autorijdt.©Het nieuwe rijden zorgt ervoor dat je tot wel 10 procent minder brandstof verbruikt. Dat kan je per tank soms wel tot €100,- schelen. Dat merk je in je portemonnee, op meerdere manieren. Het nieuwe rijden zorgt er bijvoorbeeld voor dat de autobanden minder snel slijten en je auto minder onderhoud nodig heeft. Je bespaart dus op de kosten, je rijdt veiliger en je bent bewust bezig met het sparen van het milieu.

Het nieuwe rijden in de praktijk

Om het nieuwe rijden daadwerkelijk in de praktijk te brengen, kun je van tevoren alvast enkele maatregelen nemen. Stippel je route bijvoorbeeld uit en ga rijden op tijden die niet in de spits vallen. Om de weerstand van je auto te verminderen, kun je extra gewicht van je auto zoals een imperiaal of fietsenrek het beste verwijderen. Het tijdig onderhouden van je auto komt het milieu ook ten goede.

De rijstijl die bij het nieuwe rijden hoort, ligt binnen ieders bereik. Typische kenmerken van het nieuwe rijden zijn:

  • schakelen tussen de 2000 en 2500 toeren
  • gelijkmatige snelheid en een laag toerental hanteren
  • schakel op aan de hand van de toerenteller
  • voldoende afstand houden
  • anticipeer waar mogelijk ruim van tevoren op het overige verkeer
  • laat de auto uitrollen in dezelfde versnelling voor een stoplicht
  • zet de motor uit wanneer u een tijdje stil moet staan

Ga terug naar het hoofdmenu: Rijbewijs.