Rij instructeur

De rij instructeur speelt op een bepaald moment in ieders leven een belangrijke rol. Iedereen wil leren autorijden. Daarom is een goede rij instructeur van grote waarde voor een rijschool en voor de talloze leerlingen.

Een rij instructeur dient goed les te kunnen geven, zodat zijn leerlingen met goed gevolg hun rijbewijs kunnen halen.©Lisa F. Young - FotoliaNatuurlijk begint het voor elke rij instructeur bij het goed kunnen lesgeven en het vermogen om van onervaren automobilisten verantwoordelijke weggebruikers te maken. Daarnaast is het goed kunnen omgaan met mensen onder allerlei omstandigheden van belang. Ook moet een rij instructeur natuurlijk alles weten van wat er op de weg gebeurt.

Als rij instructeur hebt u een bijzonder beroep met veel mogelijkheden. U heeft dagelijks te maken met verschillende mensen van allerlei leeftijden die er blij mee zijn dat u ze als rij instructeur iets waardevols wilt bijbrengen. Als rij instructeur zult u verder een grote mate van zelfstandigheid en vrijheid ervaren. Een rij instructeur maakt zijn eigen rooster en hanteert zijn eigen stijl van lesgeven. Leuke lessen met uw leerlingen, contact met collega’s en examinatoren en succes met elke leerling die slaagt: als rij instructeur komt het allemaal op uw pad.

Opleiding tot rij instructeur volgen

Als u ge?nteresseerd bent in de opleiding tot rij instructeur, neemt u dan eens een kijkje op de website van de Verkeersacademie.

Vakblad voor de rijschool

Wellicht bent u al een professionele rij instructeur. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche via Verkeerspro.

Rij instructeur opleiding

Als goede rij instructeur is het niet moeilijk om een baan te vinden, omdat er in Nederland veel vraag is naar goede rij instructeurs. De rij instructeur opleiding vereist dat u minimaal een LBO of VMBO opleiding heeft afgerond. Indien dit niet het geval is, kunt u een toets afleggen waarbij wordt gekeken of u de competenties en vaardigheden bezit waarover een rij instructeur moet beschikken. De rij instructeur opleiding is op diverse plaatsen in Nederland te volgen. De rij instructeur opleiding kan gevolg worden als dagopleiding, avondopleiding en zelfs online via internet.

De rij instructeur opleiding bestaat uit drie delen.

  1. Toetsing op kennis en eigen rijvaardigheid
  2. Onderwijskunde toets
  3. Lesgeven: het leren geven van rijlessen

Toelatingseisen rij instructeur

Niet iedereen is geschikt voor het uitoefenen van het vak van rij instructeur. Daarom zijn er minimale eisen opgesteld waaraan rij instructeur kandidaten moeten voldoen:

  • in bezit van geldig rijbewijs voor de categorie(ën) waar de aankomend rij instructeur les in wil gaan geven.
  • aantoonbaar bewijs van het behalen van een diploma op LBO/VMBO niveau of hoger. Is dit niet het geval dan kan de er ook een toets afgenomen worden om de geschiktheid te bepalen.

Lees meer over de opleiding tot examinator.

Ga terug naar het hoofdmenu: Opleidingen.