Autorijschool en complete pakketten

Rijles nemen heeft een prijkskaartje. De kosten voor rijles verschillen per rijschool. Voor de reguliere rijopleiding heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Wanneer je snel vooruit wilt gaan, is het verstandig meerdere malen per week rijles in te plannen bij de rijschool.


Vaak bieden rijscholen complete pakketten aan. In deze pahet praktijkexamenkketten zijn vaak een proefles, een aantal rijlessen, het theorie examen en het praktijkexamen opgenomen.©Martin Lehotkay - FotoliaMet twee keer in de week rijles, ga je toch sneller vooruit dan één rijles per week omdat de lesstof steeds ‘vers’ is en er geen ruime week tussen de rijlessen zit. Gemiddeld heb je 35 tot 45 keer rijles nodig om het rijbewijs te halen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe snel je leert. Een compleet pakket bij de gemiddelde rijschool bestaat vaak uit onder andere:

    • een proefles
    • een vast aantal keer rijles
    • een theorie-examen
    • een tussentijdse toets (optioneel)
    • het praktijk-examen

Aan de hand van de proefles schat de rij instructeur in hoeveel keer rijles je ongeveer nodig zult hebben. Dit doet hij door te beoordelen of je een beetje gevoel hebt voor het autorijden en hoe je omgaat met de aanwijzingen die de rij instructeur je geeft. Mocht gaandeweg blijken dat je minder vaak rijles nodig blijkt te hebben dan je rij instructeur heeft ingeschat, dan krijg je geld terug.

Heb je meer rijles of testen nodig, dan kun je natuurlijk extra rijlessen inplannen bij je rijschool. Voor deze rijlessen betaal je dan wel de kosten bovenop de prijs die je betaalt voor het complete pakket. De rijles bij verschillende rijscholen kan bestaan uit 45, 50, 60 of zelfs 75 minuten. Let daarop als je prijzen gaat vergelijken.

De gemiddelde kosten voor je rijbewijs voor de verschillende onderdelen zie je in de volgende tabel:

 

Gemiddelde kosten rijbewijs

Rijschool tabel(aan deze tabel kunnen geen rechten ontleend worden)

Lees meer over de lesauto.

Ga terug naar het menu: Rijschool kiezen.