CBR

De afkorting CBR staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR is een begrip waar iedereen die zijn rijbewijs wil halen mee in aanraking komt. Het CBR is ondergebracht in een stichting met een duidelijke wettelijke taak die als volgt luidt: het toelaten van personen tot het wegverkeer en het bevorderen van de verkeersveiligheid.

Het CBR brengt dit tot uitvoering door middel van:

  • theoretische kennis toetsen met theorie examens
  • rijvaardigheid en rijgeschiktheid toetsen met praktijkexamens
  • exameneisen en reglementen opstellen
  • uitgifte van rijbewijzen en geneeskundige verklaringen

Het CBR valt onder het Directoraat-generaal Mobiliteit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het hoofdkantoor van het CBR is gevestigd in Rijswijk. Het CBR heeft daarnaast 55 vestigingen in Nederland waar kandidaten hun examens voor onder meer het autorijden kunnen doen.

CBR: medische keuring rijbewijs

Voor oudere mensen, gehandicapten of mensen met een andersoortige beperking kan een onderzoek naar de rijgeschiktheid benodigd zijn. Een medische keuring voor het rijbewijs vindt vanaf het zeventigste levensjaar bij iedere vernieuwing of verlenging van het rijbewijs plaats. Deze medische keuring voor het rijbewijs is bedoeld om iedereen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen.
Wanneer een geneeskundig verslag niet genoeg informatie verstrekt dan kan er nader onderzoek nodig zijn. De medisch adviseur van het CBR verwijst dan door naar een medisch specialist. Op basis van de uitslag van dit specialistisch onderzoek neemt de medisch adviseur van het CBR een besluit over de rijgeschiktheid.

CBR: rijvaardigheid

Om veilig en verantwoord aan het verkeer deel te kunnen nemen, moet een bestuurder medisch geschikt zijn en rijvaardigheid bezitten. Wanneer je een rijbewijs hebt, heb je bij het behalen van je rijbewijs bewezen rijvaardigheid te bezitten. Toch is het mogelijk dat op een later moment getwijfeld wordt aan je rijvaardigheid.

Denk daarbij aan het maken van een overtreding die de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Dan kan er een vorderingsprocedure worden gestart. Deze wordt uitgevoerd door het CBR in opdracht van de minister van Verkeer en Waterstaat. De procedure wordt gestart door de politie, officier van justitie of de directeur van het CBR. Vaak ligt het beginpunt bij de politie omdat deze constateert dat er daadwerkelijk regels overtreden zijn.

Ga terug naar het hoofdmenu: Rijschool kiezen.