Beginnersrijbewijs
De eerste vijf jaar dat je je rijbewijs hebt, geldt als een beginnersrijbewijs. Het beginnersrijbewijs ziet eruit als een normaal rijbewijs. De regels voor een automobilist met een beginnersrijbewijs zijn wel strenger dan iemand die zijn rijbewijs al langer dan vijf jaar heeft. Het beginnersrijbewijs heeft de overheid sinds 2002 ingevoerd.
Hou je je gewoon aan de verkeersregels dan is er niets aan de hand. Maak je je echter schuldig aan verkeersovertredingen dan worden deze geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Heb je binnen 5 jaar meer dan 3 overtredingen begaan, dan wordt je beginnersrijbewijs ingevorderd door de politie. De politie geeft dit door aan het CBR. Het CBR start vervolgens een rijvaardigheidsonderzoek. Als jij volgens de CBR niet rijvaardig bent, dan maakt het CBR je beginnersrijbewijs ongeldig. Een van die overtredingen kunnen zijn:
- forse snelheidsovertredingen
- ongelukken die jij hebt veroorzaakt waarbij iemand sterf of zwaar letstel oploopt
- Bumperkleven
- veroorzaken van ongelukken met materiële schade of lichamelijk letsel als gevolg door het verkeerd naleven van verkeersregels.
- Veroorzaken van gevaarlijke situaties in het verkeer
(Bron: Rijksoverheid)
Ook geldt voor automobilisten met een beginnersrijbewijs dat zij maximaal ¾ glas (0,2 promillage) alcohol mogen drinken. Voor automobilisten met een normaal rijbewijs is dit 2 glazen (0,5 promillage). Drink je toch meer met een beginnersrijbewijs dan ben je verplicht een cursus te volgen (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer). Deze cursus duurt 3 dagen en kost je €335,- bovenop de boete. Bij goed gevolg van de cursus mag je blijven autorijden.
Lees meer over de verschillende categorieën waarvoor je een rijbewijs nodig hebt.
Ga terug naar het hoofdmenu: Rijbewijs.
Puntenrijbewijs
Het puntenrijbewijs is in april 2011 ingevoerd. Het verschil met het beginnersrijbewijs is dat het puntenrijbewijs voor alle mobilisten geldt.
De overheid voert het puntenrijbewijs in om alcoholgebruik onder automobilisten strenger aan te pakken. Als je binnen 5 jaar twee keer wordt aangehouden terwijl je teveel alcohol hebt gebruikt, ben je je rijbewijs kwijt. Dit geldt alleen als je voor de tweede keer wordt aangehouden met een alcoholpromillage hoger dan 1,0 (4 à 5 of meer glazen alcohol).Als je weigert om mee te werken aan de blaastest, word je rijbewijs ook ingevorderd.
Ook kan de politie je meenemen naar het politiebureau om daar een zogenaamde ademanalyse te doen. Ook dit kun je weigeren. Hierop staat echter wel een boete en is een verkeersmisdrijf.
Om weer te kunnen autorijden moet je opniew rijexamen doen.
Het verstandigste is om gewoon niet te drinken als je moet autorijden.
Lees meer over het rijbewijs vanaf 17 en/of 70 jaar.
Ga terug naar het hoofdmenu: Rijbewijs.