Eigen verklaring en verklaring van geschiktheid verplicht

Een eigen verklaring moet door iedereen die wil beginnen met autorijden ingevuld worden. Deze eigen verklaring vul je vaak in voordat je begint aan je rijexamen. Maar ook als je ouder dan 70 jaar wordt, dien je deze eigen verklaring in te vullen bij het verlengen van je rijbewijs.

De Verklaring van Geschiktheid krijg je van het CBR, als je de 10 vragen op het formulier van je Eigen Verklaring met 'nee' kunt beantwoorden.© demarco - FotoliaAls het CBR de eigen verklaring goedkeurt, dan krijg je van het CBR een verklaring van geschiktheid. De eigen verklaring verklaart dat je geen lichamelijke of medische beperkingen hebt die je belemmeren auto te rijden. Het CBR bepaalt aan de hand van een vragenlijst die bestaat uit 10 vragen of je de Verklaring van geschiktheid direct krijgt of dat er meer voor nodig is. De 10 vragen bepalen namelijk of je medisch en lichamelijk geschikt bent deel te nemen aan het verkeer. Deze vragen dienen alle met “nee” beantwoord te worden. Moet je een vraag toch met ja invullen dan kan verder medisch onderzoek door een specialist nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die na een beroerte weer wil gaan autorijden. Een neuroloog dient dan eerst te controleren of de persoon weer in staat is auto te rijden. Ook kan het CBR bij twijfel een aanvullend gesprek en een rijtest verlangen voordat zij een Verklaring van geschiktheid afgeven. Dit is overigens geen examen. Het CBR toetst alleen of je in staat bent een auto te besturen.

Kortom, als je een medische achtergrond hebt, geef dit dan zo snel mogelijk aan bij je rijschool. Het kan namelijk een tijd duren voordat je de Verklaring van geschiktheid ontvangt. Er komt namelijk veel administratie en eventueel medische onderzoek bij kijken. Dit geldt ook voor mensen die hun rijbewijs op latere leeftijd willen verlengen. Je bent op tijd als je 3 maanden voordat je je rijbewijs krijgt of moet verlengen de eigen verklaring aanvraagt en afgeeft. De eigen verklaring kun je bij het CBR, bij de gemeente en bij jouw eigen rijschool aanvragen. De eigen verklaring ben je verplicht in te vullen voordat je rijexamen doet.

De eigen verklaring is vooral belangrijk voor de verzekering als je betrokken raakt bij een ongeluk. De verzekering vergoedt eventuele schade alleen dan als je over een Verklaring van geschiktheid beschikt.

Lees direct meer over:

Lees meer over het CBR.

Ga terug naar het menu: Rijschool kiezen.